De waarheid over de gekleurde huid
Fabels, feiten & mythen
Leer over de unieke eigenschappen van (eu)melanine
Ieder mens is uniek. Ook de donkerbruine huid is uniek.
Voor gezonde huid en haren is een gezonde levensstijl en voeding belangrijk
De kans is groot dat je weleens een Rorschachtest hebt gezien: een inktvlek waarin iedereen iets anders herkent, zoals in de header hierboven is afgebeeld. Maar wat als ik je vertel dat dit ook gebeurt bij het beoordelen van de gekleurde huid?
Huidprofessionals zonder ervaring met melaninerijke huidtypen kijken naar een huidprobleem alsof het een raadsel is. Het resultaat? Een misdiagnose, verkeerde behandelingen en klanten die met hun handen in het haar zitten.
Maar geen zorgen! In dit artikel breken we fabels af en ontrafelen we de feiten over de donkere huid, inclusief de invloed van schoonheidsidealen en de risico’s van huid bleken. Lees verder en ontdek hoe je je huid (en gezondheid) kunt beschermen.
Schoonheidsidealen: hoe een lichte huid werd en wordt verheerlijkt ✨
Door de geschiedenis heen is een lichte huid vaak geassocieerd met rijkdom, status en schoonheid. In het oude Egypte werd een egale, vlekkeloze huid gezien als een teken van een bevoorrechte afkomst.
In Europa, vooral in de 17e eeuw, gebruikten aristocraten loodhoudende poeders om hun huid zo bleek mogelijk te maken. Dit was niet alleen een modeverschijnsel, maar ook een manier om afstand te nemen van de werkende klasse, die door blootstelling aan de zon een donkerder tint kreeg.
Maar laten we eerlijk zijn: de impact van dit ideaal is vandaag de dag nog steeds voelbaar, vooral in de Afrikaanse diaspora en in Aziatische etnische groepen.
Van muziekvideo’s tot reclamecampagnes: de boodschap is vaak dat een lichtere huid synoniem is met schoonheid en succes.
Het gevolg? Een miljardenindustrie rond huid blekende producten, met schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de huid en algehele gezondheid tot gevolg.
Huid bleken is geen onschuldig schoonheidsritueel; het is een serieuze gezondheidsrisico. Veel producten bevatten schadelijke stoffen zoals:
Hydroquinone – Onderdrukt pigment, maar kan huidirritatie, dunner wordende huid en zelfs ochronosis (een blauwzwarte verkleuring) veroorzaken.
Glutathione – Populair als injectie om de huid op te lichten, maar kan leiden tot nier- en leverproblemen.
Kojic acid & arbutin – Natuurlijk voorkomende bleekmiddelen, maar kunnen bij overmatig gebruik de huid overgevoelig maken.
Onbekende chemicaliën – Veel huidbleekproducten bevatten stoffen die niet eens getest zijn op lange termijn veiligheid.
Langdurig gebruik van deze middelen kan de huid beschadigen, het immuunsysteem verzwakken en zelfs het risico op huidkanker verhogen.
En ironisch genoeg? Vaak leidt huid bleken op de lange termijn juist tot ernstige hyperpigmentatie of hypopigmentatie (verdwenen pigment).
- Mireilla -
"Als iemand met een donker huidtype was ik op zoek naar een schoonheidsspecialiste die mijn unieke behoeften begreep." Gelukkig vond ik bij MellaCare precies wat ik zocht.
Haar expertise in donkere huidtypen is ongeëvenaard. Vanaf het moment dat ik binnenkwam, voelde ik me welkom en begrepen. Voor iemand die een auto- immuunziekte heeft gehad, waarbij de huid zodanig was beschadigd, is dat niet vanzelfsprekend. Haar behandelingen en adviezen zijn niet alleen effectief, maar ook gericht op het verbeteren van de gezondheid en uitstraling van de huid op de lange termijn.
Lezen was in mijn vrije tijd (had ik in overvloed), mijn toevlucht. Vandaag de dag lees ik nog steeds, weliswaar andere soort boeken en minder tijd om te lezen, maar ik had dan ook veel minder verantwoordelijkheden dan nu.
De zorg voor een jongvolwassen zoon, die met de nodige uitdagingen op gezondheidsgebied het grootste deel van mijn tijd en aandacht nodig had, het ondernemerschap komt ook met de nodige uitdagingen, maar biedt uitstekende mogelijkheden om gezin, zorg en carrière met elkaar te combineren. En mijn kennis over de gekleurde huid, te verdiepen.
De koude, donkere dagen van het herfst- en winterseizoen brengen vaak veranderingen met zich mee voor de huid, vooral in gebieden met een zeeklimaat, zoals Nederland en België.
Dit klimaat, met veel wind, regen en lage temperaturen, kan ervoor zorgen dat de huid veel meer vocht verliest en trekkerig aanvoelt.