Voeding
Gezondere voornemens voor 2025: Voeding die past bij jouw genetische blauwdruk 🌿
2024 zit er bijna op, een turbulent jaar met veel openbaringen, waar vele zaken die onder de oppervlakte sudderden, een weg naar boven hebben gevonden. Misschien ben je al bezig met het bedenken en plannen wat je wilt bereiken in 2025 en daarna. Wat je ook besloten hebt of misschien nog niet uit bent. Eén ding komt altijd weer terug: gezondheid, uiterlijk en voeding. Als dit ook voor jou geldt, blijf dan nog even hangen.
Vaak grijpen we pas in als er gebeurtenissen in ons leven plaatsvinden, die je ritme van de dag verstoren of je plannen, ook al heb je die nog niet gemanifesteerd vertraagd, wordt. Je ontwaakt dan uit een diepe slaap en begint jezelf dan af te vragen:
Wat is er gebeurd?
Wanneer is het gebeurd?
Waarom is het gebeurd?
Eén van die dingen die je uit je diepe slaap kunnen halen, is ons uiterlijk. Je haren, je huid, je figuur, je gewicht, je tanden, je hele zijn. Als daar iets in verandert wat voor jou belangrijk is, ontwaak je of als een ander er een opmerking over maakt wat je dieper raakt dan je zelf wilt. Wordt die diepe slaap knop open gedraaid. Je ziet je trots, je gezondheid zichtbaar achteruitgaan.
Die eens zo stralende, strakke en egale huid, is er niet meer. Je volle haardos die steeds dunner wordt en er uiteindelijk maar een iel staartje van is overgebleven of erger, je haren dunner beginnen te worden en je hoofdhuid door je eens zo volle bos, je kroonjuweel, schijnt. Je hebt de neiging om je probleem aan de buitenkant op te lossen, in de vorm van crèmes, shampoos, andere ‘wondermiddel’ producten en behandelingen die je in één keer van je probleem moet verhelpen. Maar is dit wel de juiste aanpak? Ligt jouw probleem aan de buitenkant of ligt dat dieper?
De echte oplossing ligt vaak dieper: in je voeding, leefstijl en spirituele balans. In dit artikel ontdek je hoe de juiste samenstelling van je voeding, afgestemd op jouw genetische blauwdruk, kan bijdragen aan een gezonde huid, haren, lichaam en algeheel welzijn.
Van binnenuit werken: De kracht van natuurlijke voeding 🍇
In Afrikaanse en Caribische gemeenschappen zijn traditionele maaltijden rijk aan groenten, fruit, peulvruchten en noten, die altijd de basis zijn geweest van een gezond dieet. Deze voedzame ingrediënten bieden het lichaam essentiële voedingsstoffen die helpen ontstekingen te voorkomen en het immuunsysteem te ondersteunen. De basis van een gezonde huid, haren, lichaam en algeheel welzijn, werd niet opgelost met een pilletje, door meteen de kwaal weg te snijden of een zalf te gebruiken, waar je vervolgens de rest van je leven aan vast zit. Maar op zoek te gaan naar de oorzaak van de 'dis-balans', de ‘dis-ease’ van jouw probleem. In de Westerse geneeskunde ligt de focus voornamelijk op het kalmeren van de symptomen. Het probleem zelf wordt niet aangepakt, als die al herkend wordt.
Helaas hebben de trans- Atlantische slavernij, koloniale invloeden en globalisatie, de kennis van zelfheling en genezing op een hoger niveau, waaronder ook gezonde eetgewoonten, leefstijl en mentale gezondheid vallen, overschaduwd door Westerse, ultra-bewerkte voedingsmiddelen, famaceutische industrie, gefractioneerde geneeskunde.
Ultra-bewerkte voeding, vaak arm aan macronutriënten en rijk aan kunstmatige toevoegingen, kan bijdragen aan chronische aandoeningen die een negatief effect hebben op het immuunsysteem, zoals:
Acne en pigmentvlekken
Haaruitval (Alopecia)
Huidziekten zoals eczeem en Hidradenitis Suppurativa
PCOS
Hoe gezond eet jij echt? En waarom eet jij wat je eet? 🍴
Het Westerse voedingsaanbod is niet altijd geschikt voor mensen met roots in Afrika of de diaspora. Essentiële ingrediënten zoals okra, zwart oog bonen en amsoi zijn vaak moeilijk of helemaal niet te vinden in reguliere supermarkten. Gelukkig voorzien weekmarkten en etnische speciaalzaken en supermarkten in deze behoefte.
Hoe kleurrijker je bord, hoe beter voor je gezondheid. Voor de melaninerijke huid zijn vooral de volgende voedingsmiddelen belangrijk:
Groene bladgroenten zoals bitawiri en waterspinazie 🥬
Donker paarse, blauwe en rode vruchten, zoals kersen en bramen 🫐
Peulvruchten en noten, rijk aan vezels en eiwitten 🫘
Melk: Een verborgen probleem voor velen 🥛🚫
Wist je dat 85-95% van de wereldbevolking met Afrikaanse, Aziatische of Midden-Oosterse roots lactose-intolerant is? Toch wordt melk in Westerse landen standaard gepromoot. Dit kan leiden tot klachten zoals:
Buikpijn en spijsverteringsproblemen
Ontstekingen en huidklachten
IJzertekort
Mijn eigen ervaring heeft me geleerd hoe belangrijk het is om voeding te kiezen die bij je genetische blauwdruk past. Door melk en andere zuivelproducten te vermijden, heb ik een deel van mijn gezondheidsklachten verminderd.
Eten zoals je voorouders: Terug naar je roots 🌍
Gezonde voeding is meer dan calorieën of macronutriënten (vitamines) tellen. Het gaat om voeding die aansluit bij jouw genetische afkomst. Voor mensen met Afrikaanse roots betekent dit niet alleen kiezen voor natuurlijke en onbewerkte ingrediënten, maar ook te letten op de werking en samenstelling van een voedingsstof en/of -middel..
Vermijd of beperk:
Ultra-bewerkte voedingsmiddelen zoals fastfood en kant-en-klare maaltijden
Koemelk en soja (voor mensen met G6PD-tekort kan soja schadelijk zijn)
Alcoholische dranken
Dranken hoog in bewerkte suikers, stimulerende stoffen die je zenuwstelsel continu aan laten staan.
Afrikaanse geneeskunde en Ma’at: (W)Holisme ⚖️
De Afrikaanse geneeskunde benadrukt balans tussen lichaam, geest en ziel, bekend als Ma’at. Deze holistische benadering richt zich op:
Spiritualiteit: Innerlijke rust en harmonie
Lichamelijke gezondheid: Voeding en beweging
Mentale gezondheid: Stress- en timemanagement